Warhammer Fantasy Battle

Warhammer är ett krigsspel försatt i ett väletablerat fantasytema. Tillverkaren av spelet är Games Workshop och de skapade spelets första utgåva redan år 1983. Det är ett bordsspel där två eller fler motståndare möts i episka strider och du kan välja att spela med orcher, alver, människor, dvärgar, rått-folket eller de odöda, när du ska sätta ihop din armé och göra dig redo för strid.

Du spelar hela tiden med små figurer som sätts ihop till stora arméer men varje figur i sig själv är ofta otroligt detaljerade. Till spelet finns en kultur av figur/modell-målande och tillverkaren har en serie modellfärger speciellt till dessa figurer. Tärningar kastas och spelare kontrollerar tabeller för att se vad som sker. I spelet flyttar du på pjäser utifrån tabeller och mäter avstånd med linjal.

Målet med spelet

Vinnaren av striden är självklart den som besegrar de andra. Alltså den som i slutet har figurer kvar på bordet. Spelet går till som så att varje spelare i tur ordning förflyttar sina figurer, sedan anfaller de och alla slår tärningar för att se om dessa träffar sina mål. Sedan finns magikort och andra faktorer som kan påverka striden.

Positivt och negativt

Att spela Warhammer kräver en del insikt i krigsspel och en viss vana med bords- och brädspel behövs för att njuta full ut. För de ovana bords-, bräd-, eller krigsspelarna finns det andra enklare spel att välja på. Gillar du det mer avancerade är detta en riktig pärla men var även beredd på att detta kan ta en hel kväll att spela.

Sammanfattning

Gillar du fantasy, magi och dess värld är detta definitivt för dig. Detta spel är djupt detaljerat med många böcker och noveller skrivna om karaktärer i spelet. Det roliga är såklart att krossa dina motståndare och se deras trupper fly. Warhammer har funnits väldigt länge och många andra spel har tagit sin inspiration från detta spel som idag är ute i sin 8:e utgåva.